KONTAKTA OSS:  0470-74 20 60   info@fonsterbolaget.se KUNDCENTER

fonsterbolaget.se

Klarna PaymentBadge Pink w cards

Vanliga frågor om Ytterdörrar

 

Byta ytterdörr?
Ytterdörren kanske upplevs för gammal, skev eller otät. Du vill ha en inbrottssäkrare och energisnålare dörr. Grannen kanske har bytt och fått en ny tjusig entré. Skälen är olika, men byter du så uppnår du flera mål.

 

Törs jag byta ytterdörr själv?
Ja. Det är enkelt. Du kan räkna med ca två till tre timmars arbete. Den gamla karmen ska bort, den nya ska placeras i dörrhålet och skruvas fast. Tätning mellan karm och vägg. Foder in- och utvändigt. Allt klart.

 

Vilka glastyper finns?
Alla ytterdörrar har 2- eller 3-glas isolerglas för bättre energibesparing och ljudreduktion. Glasen finns som standard i tre utföranden. Cotswoldglas, frostat och klarglas. Övriga tillval finns på resp leverantörs hemsida.

 

cotswood Råglas (Cotswoldglas)

frostat Frostat (Satimat)

klarglas Klarglas

 

Ingår lås i leveransen?
Som standard har ytterdörrarna säkerhetslåset ASSA alt. Dorma. Se bild. Cylinder och handtag är tillval. Säkerhetsslutbleck och justerbara säkerhetsgångjärn med bakkantssäkring är monterat. Låset är försett med en hakregel som kopplar samman dörren med dörrkarmen.

 

Är det svårt att mäta så att jag får rätt storlek?
Nej, inte speciellt, men var noggrann. Ta bort lister invändigt eller foder utvändigt så du ser hela dörrhålets storlek. Mät bredden och höjden. Ta bort max 10 mm på varje sida för tätningen mellan karm och vägg.
Notera att dörrstorleken alltid räknas i moduler (M) T.ex. är en dörr med modul 10x21 i karmyttermått 985x2085mm (Smålandsdörren).

 

Hur monterar man ytterdörren?
Dörren är förborrad för 14mm karmskruv alternativt bara träskruv. Används karmskruv får hålet borras igenom med 14mm borr. Det är enkelt att montera om du använder s.k. karmhylsor. Godkända hylsor är t.ex. Kartros Adjufix som monteras från den s.k. mursidan på karmen och som sedan skruvas ut mot väggen med hjälp av en T-nyckel. Hylsan ska vila mot väggen innan tillhörande skruv fixerar karmen.

 

Hur länge måste jag vänta på min nya ytterdörr?
Lagervara levereras normalt på 1 till 2 veckor. Tillfälligt slut i lager kan förekomma. Normal leveranstid på beställningsvara är ca 6-8 arbetsveckor.

 

handtag_ytterdrr