fbpx

 phone 0470-74 20 60   info@fonsterbolaget.se

Mat-ratt

Mät rätt när nya fönster och fönsterdörrar ska köpas

Slarv eller felmätning kan föranleda att ett nytt fönster eller en ny fönsterdörr inte passar öppningen i väggen. Är fönstret för stort skapar det massor av extrajobb, men även ett för litet fönster kan förorsaka detta, även om för små fönster är lättare att anpassa. Tänk på att mäta samtliga fönster och dörrar som ska bytas. Ibland förekommer varierande storlekar, även om de vid första påseendet ser ut att vara lika stora. På äldre fastigheter tillverkades fönster och dörrar efter vilken hålstorlek som muraren eller byggmästaren hade gjort i väggen. Snickaren som tillverkade fönstret, tog mått på platsen, tillverkade fönster och dörr i sin verkstad. Sedan satte glasmästaren in glaset på bygget.

 

Måttinformation för fönster och dörrar

Fönster- och byggbranschen använder numera s k modulmått där 1M motsvarar 100mm. Exempelvis är  10x10M detsamma som 1000x1000 millimeter. Fönsterhålets storlek i väggen är alltså 1x1 meter i detta fall.

De flesta fönstertillverkare minskar modulmåtten med antingen 15 eller 20mm. Om fönsterhålet i väggen är 1000x1000mm ska fönstret ha ett exakt karmyttermått på 985x985mm eller 980x980mm. Måtten finns oftast i modulmått med 100-mm intervaller. Anledningen till distansen på 15 eller 20mm är framförallt att få plats med fönstret, men också att utrymmet kan tätas med isolering.

 

Mät alltid bredd x höjd

En mycket viktig sak att tänka på är att alltid mäta bredd x höjd på fönster och dörrar. Aldrig höjd x bredd. Skulle dessa mått förväxlas blir det fel och man kan inte vända och vrida på ett fönster för att försöka rädda det. Fönster är tillverkade med bottenstycke för vattenavrinning och sidor för beslag. Man kan alltså inte ställa det på sidan.

 

 

«Tillbaka