fbpx

 phone 0470-74 20 60   info@fonsterbolaget.se

Så här mäter du dina fönster

1. Planera mätningen.

Ta fram papper, penna och meterstock eller måttband, det är det som behövs för att mäta

2. Alltid bredd x höjd

En mycket viktig sak att tänka på är att alltid ange bredd x höjd i den ordningen på fönster och dörrar.

3. Modulmått eller karmyttermått?

Clara fönster beställer du efter karmyttermått, som då ska vara ca 2cm mindre än modulmåttet. Se info nedan
Slarv eller felmätning kan föranleda att ett nytt fönster eller en ny fönsterdörr inte passar öppningen i väggen. Är fönstret för stort skapar det massor av extrajobb, men även ett för litet fönster kan förorsaka detta, även om för små fönster är lättare att anpassa. Tänk på att mäta samtliga fönster och dörrar som ska bytas. Ibland förekommer varierande storlekar, även om de vid första påseendet ser ut att vara lika stora. På äldre fastigheter tillverkades fönster och dörrar efter vilken hålstorlek som muraren eller byggmästaren hade gjort i väggen.
Det finns två sätt att mäta fönster på - modulmått och karmyttermått. Modulmått används om man bygger nytt eller tar upp ett nytt hål i väggen för fönster eller en dörr. Om du ska byta ett befintligt fönster är det bättre att mäta karmyttermått. Se bilden för förklaring av de olika måtten.

Clara fönster beställs efter karmyttermått och kan måttanpassas efter dina önskemål.
modul karmmått
mäta fönster

Modulmått – hålet i väggen Modulmåttet är inte måttet på fönstret, utan hålet i väggen där fönstret ska sitta. Modulmåttet är ca 2cm större än fönstret för att isolering/drev ska få plats. Modulmått är ett standardmått som anges i hela decimeter bredd x höjd, t. ex 10x14.

Karmyttermått är måttet på själva fönstret. Det ska då vara ca 2cm mindre än modulmåttet t. ex. 98 x 138 cm (enligt ex ovan).

Så här mäter du karmyttermåttet på dina befintliga fönster:
  • Ta loss invändigt eller utvändigt foder, det som enklast.
  • Mät karmyttermåttet
  • Kontrollera att utrymmet för drev/isolering är tillräckligt. Ca 1 cm runt om är lämpligt.