fonsterbolaget.se

Fönsterlås
Hem > Fönsterlås

Välj rätt lås till fönster

Att välja rätt lås till fönster är en viktig aspekt av hemmets säkerhet och trygghet. Fönster utgör en potentiell ingång för obehöriga, och därför är det avgörande att säkerställa att de är ordentligt skyddade. Genom att investera i rätt typ av fönsterlås kan du öka din trygghet och minska risken för intrång. Det finns flera faktorer att överväga när du väljer fönsterlås, och att ta hänsyn till dina specifika behov och fönstrets design är avgörande för att fatta det bästa beslutet för din säkerhet.

Olika typer av fönsterlås

Fönsterhaspar

Fönsterhaspar är en enkel, men effektiv låstyp som används för att förhindra att fönstret öppnas utifrån. De består av en hasp (ofta tillverkad av metall) som fästs på fönstrets ram och en bygel som fästs på fönstrets rörliga del. När haspen fälls över bygeln låses fönstret i stängt läge. Detta erbjuder ett grundläggande skydd mot intrång och är en populär låstyp i hem och kontor.

Spärrlås

Spärrlås är en vanlig låstyp som används för att låsa fönster i stängt läge. De aktiveras genom att du trycker ner en spärr eller vrider på en spak som låser fast fönstret i sin position. Spärrlås är lätta att använda och ger en god säkerhetsnivå, särskilt när de är korrekt installerade.

Fönsterlås med kedja

Fönsterlås med kedja är utformade för att skapa ventilation medan du håller fönstret säkert stängt. De består av en kedja som fästs på fönstrets ram och en platta på karmen. Genom att öppna fönstret och fästa kedjan i plattan kan du förhindra att fönstret öppnas mer än vad kedjan tillåter. Detta ger en balans mellan säkerhet och ventilation.

Fönsterlås med nyckel

Denna typ av lås kräver en nyckel för att öppnas eller låsas upp. De erbjuder en högre nivå av säkerhet eftersom de förhindrar obehörig åtkomst även om någon skulle ta sig in i ditt hem. Fönsterlås med nyckel finns i olika utföranden och kan vara en bra lösning för extra säkerhet.

Grepplås

Grepplås är enkla att använda och har en vridbar del som används för att låsa eller låsa upp fönstret. De är praktiska och ger en bra säkerhetsnivå när de är i låst läge. De finns i olika utföranden och passar olika typer av fönster.

Klafflås

Klafflås är små metallklaffar som kan fällas ner över den rörliga delen av fönstret för att förhindra att det öppnas. De ger ett extra lager av säkerhet, särskilt i skjutbara eller glidfönster, och kan vara ett bra komplement till andra lås för ökad säkerhet.

Stormhake

En stormhake är en typ av låsanordning som används för att säkra fönster, dörrar, eller andra rörliga delar av byggnader under extrema väderförhållanden, såsom kraftiga stormar eller orkaner. Denna säkerhetsåtgärd är särskilt vanlig i områden som är benägna för kraftiga vindar och dåligt väder.

Vad ska man tänka på när man väljer lås till fönster?

När du ska köpa lås till fönster är det viktigt att tänka på flera faktorer för att välja rätt typ av lås som passar dina behov och ökar säkerheten i ditt hem. Här är några viktiga överväganden:

Certifieringar

När det kommer till att säkra fönster och fönsterdörrar, finns det standarder som styr detta område. En av dessa standarder är SS 3620, med sin senaste version SS 3620:2010, som reglerar “Låsbara kompletteringsbeslag för fönster och fönsterdörrar.” Denna standard är indelad i två klasser: Klass A för fönsterlås och Klass B för lås till fönsterdörrar. Det är värt att notera att ett fönsterlås kan certifieras i en eller båda klasserna, beroende på dess kapacitet.

Säkerhetsbehov

När du bedömer säkerhetsbehoven för dina fönster är det viktigt att ta hänsyn till den lokala brottsligheten och ditt personliga trygghetsbehov. Om du bor i ett område med hög brottslighet eller om du helt enkelt vill ha extra säkerhet, bör du överväga att investera i mer avancerade fönsterlås. Dessa lås kan inkludera säkerhetsbeslag eller lås med nyckel som ger en högre nivå av skydd mot intrång och obehörig åtkomst.

Fönstertyp

Det är viktigt att tänka på vilken typ av fönster du har när du väljer rätt lås. Vissa lås är mer lämpliga för skjutbara fönster medan andra fungerar bättre på traditionella öppningsbara fönster. Att välja lås som är kompatibla med din specifika fönstertyp är avgörande för att säkerställa att de fungerar som avsett och ger den nödvändiga säkerheten.

Ventilation

Om du vill kunna ventilera ditt rum genom fönstret samtidigt som det är låst, bör du överväga lås som möjliggör denna funktion. Kedjelås och vissa spärrlås är utformade för att ge dig möjlighet att öppna fönstret i begränsad omfattning medan du håller det säkert låst. Detta är särskilt användbart under varma dagar när du vill ha frisk luft utan att kompromissa med säkerheten.

Installation

För en smidig och problemfri installation är det viktigt att fundera på hur enkelt låset är att montera. Om du inte är bekväm med att använda verktyg eller om du föredrar att överlåta installationen till proffs, bör du leta efter lås som är kända för att vara enkla att installera. Vissa lås levereras med tydliga installationsinstruktioner som kan hjälpa dig att göra det själv, medan andra kan kräva professionell hjälp.

Underhåll

Tänk på om låset kräver någon form av regelbundet underhåll. Vissa lås är underhållsfria och behöver inte mycket tillsyn, medan andra kan kräva smörjning eller justeringar över tid för att fortsätta fungera korrekt. Att vara medveten om underhållskraven för ditt valda lås kan hjälpa dig att upprätthålla dess effektivitet och livslängd.

Fönsterputsning Stockholm

Söker du efter pålitliga företag som erbjuder fönsterputsning i Stockholm? Vi har samlat några tips och rekommendationer för att hjälpa dig hitta de bästa alternativen.

Fönsterfärg

Är det dags att måla om fönstren, men är osäker på vilken färg du ska välja? Här får du mängder av tips på att välja fönsterfärg!